HOME - VLIEHORS "CORNFIELD" RANGE - MOVEMENTS EHLW - GALLERY - HALL OF FAME - WRECKS & RELICS - GUESTBOOK -

Crashes


** 15-09-2012 Crash Aero L-39C ES-YLS/2 (s/n533638) Breitling Jet Team
** 15-09-2012
Crash PH-4B4 (s/n 21407) Aeropro Fox-912 Adventure Flight BV
** 02-05-2007
Crash Cessna/REIMS F.182Q (F182001110)"Skylane" D-EBAA
** 27-02-2007
J-198 322sq "POLLY4" lost nose gear and makes bellylanding at EHLW
** 19-07-2006
J-363 311sq "BURST2" Crached at the Vliehors "CORNFIELD" -RANGE at Vlieland
Crash PH-4B4 (s/n 21407) Aeropro Fox-912 Adventure Flight BV

17:07.53 engine problem

17:08.02 Stall

17:08.13 Lost aircraft -> crashed

 

Crash PH-4B4 (s/n 21407) Aeropro Fox-912 Adventure Flight BV

De PH-4B4 Aeropro Fox-912 een ultralight vliegtuigje is zaterdag neergestort in een akker bij Den Helder.
De piloot was na de crash aanspreekbaar en is naar een ziekenhuis in Alkmaar vervoerd.
De piloot, een man, was de enige inzittende van het vliegtuigje.
Volgens een woordvoerster van Defensie is zijn toestand stabiel. Het toestel was opgestegen van vliegveld Middenmeer.
Volgens een woordvoerster van de politie heeft het vliegtuigje waarschijnlijk te kampen gehad met een motorstoring. Het toestel maakte deel uit van een tentoonstelling op de grond.
In Den Helder was zaterdag ook een vliegshow georganiseerd door Den Helder Airport en maritiem vliegkamp De Kooy. Het gecrashte toestel had echter niets met deze show te maken. Het vliegtuigje is pas opgestegen toen het evenement al was afgelopen.

Crash Aero L-39C ES-YLS/2 (s/n533638) Breitling Jet Team

In het buitengebied bij Valkenswaard is zaterdagavond een jet van het Breitling Jet Team gecrasht. De twee inzittenden hadden het toestel, een straalvliegtuig, al verlaten met een parachute voordat het crashte. Dat zei een woordvoerder van de politie.
Volgens burgemeester van Valkenswaard, Anton Ederveen, is een van de twee vliegers naar het ziekenhuis gebracht. De burgemeester meldde verder op twitter dat „er geen brand is en geen kerosine is geloosd. Hulpdiensten in control”. Het toestel, een Aero L-39 Albatros, is neergekomen in het open veld in de buurt van de Berkheuvels.
Het Breitling Jet Team was zaterdag de topattractie van de vlieghow die was georganiseerd door Den Helder Airport en maritiem vliegkamp De Kooy, waar om 17:08.53 de PH-4B4 kort na het opstijgen neerstortte.
Het Breitling Jet Team is een Franse kunstvliegformatie, die wordt gesponsord wordt door de Zwitserse horlogefabrikant Breitling.Crash Cessna/REIMS F.182Q (F182001110)"Skylane" D-EBAA

 

 

Zaterdagavond werd door het Kustwachtcentrum Den Helder alarm geslagen voor de Harlinger reddingboten Veronica en Wiecher en Jap Visser-Politiek. Een Duits sportvliegtuigje was het Nederlandse luchtruim binnengevlogen, maar reageerde nergens op. Twee F16's van Vliegbasis Leeuwarden onderschepten het toestel, maar konden ook geen contact met de piloot krijgen. De piloot leek onwel. Gevreesd werd dat het toestel door brandstof tekort uiteindelijk in Noordwest Friesland of de Waddenzee zou neerstorten, dus werd het Harlinger reddingstation gealarmeerd.

Op het moment dat de reddingboten te water gingen, vloog het toestel met de beide F16's over het Harlinger boothuis. Onmiddelijk werd de achtervolging ingezet, maar door de lage bewolking raakte de toestellen al snel uit zicht. Even later werd door één van de F16's lichtkogels afgeschoten en cirkelde deze op dezelfde plek rond. De reddingboten vervolgende daarop hun koers in die richting. Onderwijl kwam via het Kustwachtcentrum het bericht van de piloten door dat het toestel inderdaad was gecrasht op het Lange Zand, zo'n 7 kilometer west van Harlingen. Binnen enkele minuten waren de Wiecher en de Veronica terplaatse. Een viertal redders ging meteen te water en klommen op het wrak om de piloot te bevrijden. Het toestel was inmiddels tot het dak afgezonken, maar gelukkig was het terplaatse redelijk ondiep. Ook een bijboot van de Douane verleende assistentie.

Inmiddels was vanaf Vliegkamp De Kooy een marinehelikopter gearriveerd met een redder en arts. Deze werden neergelaten aan boord van de Veronica. Hierbij liep de redder verwondingen op toen hij hard tegen de rollbar van de reddingboot terecht kwam. Met zeer veel moeite lukte het de redders uiteindelijk het cockpitraam in te slaan en de man uit het wrak te halen. Aan boord van de Wiecher werd direct gestart met reanimeren en koers gezet naar de Harlinger haven. Daar werd de reanimatie voortgezet door het gereedstaande ambulance-personeel. De man is afgevoerd naar het MCL in Leeuwarden. Ook de heli-redder is voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd.

Inmiddels waren ook de reddingboten Arie Visser, Frans Hogewind en Meun van Terschelling, als ook de Graaf van Bylandt en Huibert Dijkstra van Vlieland gealarmeerd en naar de ongevalsplek gedirigeerd. Ook de bergingsvaartuigen Nomad, Tempest en Northern Ranger boden hun diensten aan. Toen enige tijd later de P49 van de KLPD bij het wrak arriveerde, konden alle reddingboten huiswaards keren.

Helaas ontvingen wij bericht dat de Duitse piloot het ongeval niet heeft overleefd.


Bron: Reddingsrapport KNRM Station Harlingen
27-02-2007 J-198 F-16M 322sq "POLLY4"


Crash landed after Gear failure PILOT: ES19-07-2006 J-363 F-16M 311sq "BURST22"


Crashed over the Waddenzee near the island of Vlieland around 15:00LT.The cause of the accident is currently unknown, but the investigations all point to a crack in the diffuser case causing an engine failure.
PILOT: 1lt. M.van Zuijdam ES

 

 

All right reserved © 2006-2014 P.R.Kroese