HOME - CORNFIELD-FORUM - MOVEMENTS EHLW - GALLERY - LINKS - WRECKS & RELICS - GUESTBOOK -
 

 

  ILYUSHIN IL-76 TD "CANDID"  

Sunday 20.03.2011 Leeuwarden AB: RA-76842 Ilyushin II-76TD "CANDID" AZS7005"Tromp passeert Suezkanaal opnieuw

Het fregat Hr. Ms. Tromp heeft vandaag voor de derde keer het Suezkanaal gepasseerd sinds het vertrek uit Den Helder op 7 februari. Het Nederlandse marineschip, onderweg naar de Golf van Aden voor de antipiraterij-operatie Ocean Shield van de NAVO, werd onverwacht ingezet bij LibiŽ.

Kort nadat het Suezkanaal voor het eerst werd gepasseerd, keerde het luchtverdedigings- en commandofregat om voor de eventuele evacuatie van burgers uit het onrustige LibiŽ. Tijdens deze inzet belandde de 277 SH-14D "NRN277" Lynx boordhelikopter in handen van het Libische regime. Vanwege het grote nut bij de piraterijbestrijding, onder meer vanwege zijn verkenningscapaciteit, wordt een andere Lynx op de Tromp geplaatst.

Ingevlogen
De vervangende boordhelikopter SH-14D 279 wordt aanstaande maandag EDIT: Zondag 20 mrt tussen 1400-1630LT door een Ilyushin transportvliegtuig vanaf Vliegbasis Leeuwarden naar Djibouti gevlogen. In de gelijknamige haven- en hoofdstad staat op 25 maart ook de overdracht met het gelijksoortige fregat Hr. Ms de Ruyter. Naast de helikopter komt dan ook de internationale NAVO-staf onder leiding van de Nederlandse commandeur Michiel Heijmans, aan boord. Zij geven vanaf de Tromp leiding aan Ocean Shield.
Beschermen
Hr. Ms. Tromp gaat koopvaardijschepen in de Golf van Aden beschermen tegen piraten. Ocean Shield vergroot de veiligheid langs de scheepvaartroutes bij SomaliŽ door piraterij te ontmoedigen en verstoren.

Bron:Mindef.nl

 


Vervangende boordhelikopter onderweg naar Hr. Ms. Tromp

Een Ilyushin II-76 transportvliegtuig RA-76842 "AZS7005" vertrok vandaag Maandag 21 maart vanaf Vliegbasis Leeuwarden richting Djibouti. Het toestel heeft een vervangende Lynx-boordhelikopter 279 opgehaald voor het fregat Hr. Ms. Tromp.

De boordhelikopter 277 SH-14D Lynx van Hr. Ms. Tromp werd op 27 februari tijdens een consulaire evacuatie-operatie aan de grond gehouden door een gewapende Libische eenheid van het huidige regime. De bemanningsleden werden op 11 maart vrijgelaten. De helikopter 277 SH-14D Lynx is in LibiŽ achtergebleven.

Pictures by GPD correspondent Harold Doornbos: 277 SH-14D "Lynx" on the beach at Sirte, Libia


Bron :Mindef.nl

Back to movements Leeuwarden

All right reserved © 2006-2011 P.R.Kroese