<
HOME - VLIEHORS "CORNFIELD" RANGE - MOVEMENTS EHLW - GALLERY - HALL OF FAME - WRECKS & RELICS - GUESTBOOK -


Crash Cessna/REIMS F.182Q (F182001110)"Skylane" D-EBAA

 

 

 

Back to movements LeeuwardenHarlingen, 12 mei 2007
2007-10: Cessna stort neer voor ogen redders

Zaterdagavond werd door het Kustwachtcentrum Den Helder alarm geslagen voor de Harlinger reddingboten Veronica en Wiecher en Jap Visser-Politiek. Een Duits sportvliegtuigje was het Nederlandse luchtruim binnengevlogen, maar reageerde nergens op. Twee F16's van Vliegbasis Leeuwarden onderschepten het toestel, maar konden ook geen contact met de piloot krijgen. De piloot leek onwel. Gevreesd werd dat het toestel door brandstof tekort uiteindelijk in Noordwest Friesland of de Waddenzee zou neerstorten, dus werd het Harlinger reddingstation gealarmeerd.

Op het moment dat de reddingboten te water gingen, vloog het toestel met de beide F16's over het Harlinger boothuis. Onmiddelijk werd de achtervolging ingezet, maar door de lage bewolking raakte de toestellen al snel uit zicht. Even later werd door één van de F16's lichtkogels afgeschoten en cirkelde deze op dezelfde plek rond. De reddingboten vervolgende daarop hun koers in die richting. Onderwijl kwam via het Kustwachtcentrum het bericht van de piloten door dat het toestel inderdaad was gecrasht op het Lange Zand, zo'n 7 kilometer west van Harlingen. Binnen enkele minuten waren de Wiecher en de Veronica terplaatse. Een viertal redders ging meteen te water en klommen op het wrak om de piloot te bevrijden. Het toestel was inmiddels tot het dak afgezonken, maar gelukkig was het terplaatse redelijk ondiep. Ook een bijboot van de Douane verleende assistentie.

Inmiddels was vanaf Vliegkamp De Kooy een marinehelikopter gearriveerd met een redder en arts. Deze werden neergelaten aan boord van de Veronica. Hierbij liep de redder verwondingen op toen hij hard tegen de rollbar van de reddingboot terecht kwam. Met zeer veel moeite lukte het de redders uiteindelijk het cockpitraam in te slaan en de man uit het wrak te halen. Aan boord van de Wiecher werd direct gestart met reanimeren en koers gezet naar de Harlinger haven. Daar werd de reanimatie voortgezet door het gereedstaande ambulance-personeel. De man is afgevoerd naar het MCL in Leeuwarden. Ook de heli-redder is voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd.

Inmiddels waren ook de reddingboten Arie Visser, Frans Hogewind en Meun van Terschelling, als ook de Graaf van Bylandt en Huibert Dijkstra van Vlieland gealarmeerd en naar de ongevalsplek gedirigeerd. Ook de bergingsvaartuigen Nomad, Tempest en Northern Ranger boden hun diensten aan. Toen enige tijd later de P49 van de KLPD bij het wrak arriveerde, konden alle reddingboten huiswaards keren.

Helaas ontvingen wij bericht dat de Duitse piloot het ongeval niet heeft overleefd.

Bron: Reddingsrapport KNRM Station Harlingen

Back to movements Leeuwarden

 
All right reserved © 2006-2014 P.R.Kroese